A Gilvesy Pixu egy új irány a pincészet életében, ugyanakkor egy nagyon is organikus folyamat része. Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyertek a natúr borok a borvilágban, és Robert nagyon izgalmasnak, ugyanakkor megosztónak tartja ezt a stílust: sokat kóstolt, kísérletezett, olvasott a témában.
2019 óta szeretett volna kísérletezni ebben az irányban, de fontos volt, hogy ezek a borok is megtalálják a helyüket a Gilvesy Birtok letisztult, már ismerős és évekig csiszolt világában – „Fontos volt, hogy kitapogassuk, számunkra hol vannak a határok” – mondja Robert. Mostanra kiforrt a koncepció és az összegyűlt tapasztalatok a PIXU borokban öltöttek testet. Ebben az évben a Furmint, a Rajnai rizling és az Olaszrizling kerül piacra.
„Mindegyiket kíméletes feldolgozás, alacsony illetve nulla kén mellett való erjesztés jellemzi, szűretlen, derítetlen tételek. Telt textúrájú, az eredeti must gyümölcsösségét is megmutató izgalmas borok készültek. Érdemes felfedezni a Gilvesy Birtok és a Szent György-hegy ezen arcát!” – mondja Robert.
És, hogy miért Pixu?
„A szüret alatt sokat vagyunk együtt, sokat viccelődünk a csapattal. Ősszel nem szoktam borotválkozni, és ilyenkor elég nagy szakállam nő, a fiúk a pincében elkezdtek ezen mulatni, és a natúr kísérleti tételt elnevezték nagypapa borának. Azon viccelődtek, hogy olyan vagyok, mint a Donald kacsa egyik szereplője – ekkor dolgozott nálunk Aurélie Kanadából és ő mutatta, hogy a francia változatban van egy nagy szakállas kacsa szereplő. A szereplő nevét egyébként nem így írják, a Pixu egy félreértésből született, egyszerűen így írták rá a srácok a hordóra. Szeretem az ilyen spontán dolgokat, így nem volt kérdés, hogy a bor neve akkor így marad. Az alap szortiment mellett ránk amúgy is jellemző a folyamatos kísérletezés, az új utak keresése. A Pixu egy szelete a portfóliónak, egy izgalmas lehetőség, egy irány, ami még nekünk is új. A készítés során nyert tapasztalatokat a jövőben beépítjük a pincészet mindennapi munkájába, tudásbázisába. Hordóba egyedül a Furmintot raktuk, a Rajnai és az Olaszrizling reduktív tétel maradt.
Kóstoljátok meg! Izgalmas utazás lesz!” – mondja Robert.
Comments