top of page

Kalauzunk májusi estékre

A kenyér friss, a hagyma csíp. Így telnek a mindennapjaink a Szent György-hegyen. Ízekkel, illatokkal, munkával és egy kis kultúrával fűszerezve.


Nem meglepő módon ez a tavasz most sokkal csendesebb, mint máskor. Talán ennek is köszönhető, hogy most minden eddigi évnél jobban igyekszünk igazodni a természet ritmusához. Folyamatosan a szőlőben vagyunk, hétvégén kertészkedünk, amikor pedig tehetjük, hosszú sétákat teszünk és elmerülünk a tavasz csodáiban. Naplementekor visszavonulunk, választunk egy finom bort, általában egy korábbi évjáratból és mellé finomságokat kóstolunk. Múltkor épp egy tökéletes állapotban lévő 2015-ös Bohém akadt a kezembe, ami mellé a Búzalelke pékség kovászos kenyerét kentük meg padlizsánkrémmel és vágtunk hozzá egy kis lilahagymát.

Egy kis juhsajt és padlizsánkrém mindig jó választás egy pohár bor mellé, de a lehetőségek száma végtelen! A legjobb mégis az, amikor azt hiszed, szinte üres a hűtő, majd egy hirtelen kreatív ötletnek köszönhetően mégis valami igazán finom kerül az asztalra. Étel és szórakozás kipipálva!


Egy jó film - egy pohár bor, Tekeresvölgyi sajtok és a Búzalelke pékség kovászos kenyerével kísérve

Mostanában szívesen időzünk a Nemzeti Filmarchívum online filmklasszikusai mellett. Az egyik kedvencünk Jankovics Marcell egyik nagy klasszikusa, a János Vitéz. Azoknak pedig, akik inkább a film újdonságokra kíváncsiak, ajánlom a Budapestfilm Budapesti Távmozi kezdeményezését, melynek köszönhetően otthonról kapcsolódhatunk be a vetítésbe - ezzel ráadásul támogatva a mozik fennmaradását is.


Egy új könyv vagy egy régi kedvenc

Csendes estéken a legjobb társ a gasztronómiai utazás után egy jó könyv. Számomra Yuval Noah Harari: Sapiens - az emberiség rövid története az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb olvasmánya.


És amiből sosem elég: a természet csodái

A minden évben hasonló időben érkező Eta Aquarida meteorraj az év leglátványosabb csillaghullása, mely idén május 4-5-6 között tetőzik és óránként akár 30 hullócsillag szánthatja keresztül az égboltot.


Forrás: Unsplash


Mindezek mellé májusra ajánljuk:

Régi jó barátok 6 palackból álló borválogatásunkban három bort kínálunk a 2017-es évjáratból - régebbiek, de nem öregek és ma is magukban hordozzák a Szent György-hegy mineralitását és frissességét.
Comments


logo_with_title_HUN_white_long_2x.png
bottom of page