top of page

MINDENT A TARÁNYIRÓL

Történelem, ami velünk él és fejlődik


A Tarányi Rajnai Rizling a pincészet egyik kiemelt bora, ami nem csak azért kedves különösen a szívünknek, mert az ültetvény a pince mellett van, így napról napra figyeljük a fejlődését. Különlegességét a tartalmas, feszes, elegáns végeredmény is adja, öröm ezzel a szőlővel – és borral dolgozni. A 2019-es tétel az egyik legszebb rajnaink lett, hordóban erjesztettük és érleltük. Kézi szüret, spontán erjesztés, vulkanikus terroir. A korábbi évjáratokhoz képest visszafogottabb hordóhasználat. Rengeteg gyümölcs, hosszú, elegáns sav, nagy érlelési potenciállal.A Tarányi dűlő

A Gilvesy Pincészet főépülete mellett a hegyoldalban, rálátással a Balaton hatalmas víztükrére terül el a Tarányi dűlő, ami nem véletlenül a hegy egyik kiemelt szőlőtermelő területe, amióta itt szőlőt művelnek és bort készítenek.

A terület névadója Dr. (jogi doktor) Tarányi Ferenc (1878-1945) földbirtokos, politikus, Zala és Vas vármegyék főispánja, országgyűlési képviselő, a főrendiház tagja volt. Igazi közéleti személyiség, fontos ember a korában. Állandó lakhelye a nyírlaki kastély volt, a Szent György-hegyi birtokait az 1920-as években vásárolta. Az első világháborúban később tartalékos tisztként harcolt, orosz hadifogságba esett és éveket sínylődött Szibériában. Az 1920/30-as években sokszor járt Tapolcán és a Szent György-hegyen, amelyet különösen szeretett. Ezért is vágott bele itt szőlőművelésbe. Bár a Tarányi család elő- és utótörténete érdekes, a terület szempontjából Ferenc az, aki fontos számunkra, hiszen ő látta meg a területben az értéket, a dűlő ez után más kezekbe került.
És megérkezik Robert...


A mi történetünkhoz a 2000-as években jutunk el, amikor Gilvesy Robert először járt a Szent György-hegyen, és azonnal tudta, hogy dolga van itt. A parcella 2007-ben került a Gilvesy Birtok kötelékébe, akkor magas kordon művelésben volt. 2009-ben alakítottuk át guyot művelésre. Erről a területről származik a Gilvesy Tarányi Rajnai Rizling szőlője.

A déli fekvésű terület középen, 259 m magasságban 9 sor öreg tőkés (50+ év) szőlő vágja át a dűlőt. Ezeket a tőkéket 2007 óta műveljük, ápoljuk. Jó éveken is csak 3500 kg - 4200 kg szőlőt szüretelünk erről a 0,9 hektáros területről, illetve a pince melletti, szinten öreg tőkés, 1 hektáros Rajnai Rizling területről tudunk számítani hasonló hozamra. A talaj itt bazalt, kisebb-nagyobb kövekkel, pannon üledékes kőzetre rakódva.Rendeld meg a limitált Tarányi Selection borcsomagot itt.

Comments


logo_with_title_HUN_white_long_2x.png
bottom of page