top of page

ST. GEORGE NÉGYSZER

Organikusan művelt rajnai, olaszrizling és furmint. Egy igazi terroir bor. A legújabb borunk, a St. George nemrég debütált. Első utunk a pincéből egyenesen négy, számunkra kedves sommelier-hez vezetett, hogy a szakmai véleményüket kérjük. Ők pedig megírták mit gondolnak a borról és a Szent György-hegyről.Horváth Máté, kétszeres magyar bajnok, ASI gold diplomás sommelier és nem mellesleg az egyik legjobb magyar női sommelier férje, így szummázza új borunk.


A bor első ránézésre:

Tetszik a palack megjelenése, fiatalos és erőteljes. A névválasztás szerintem rendkívül ötletes.

Egyértelmű, hogy egy valódi terroire bort rejt az üveg.

Kecsegtetően hangzik a 3 fajta házasítása: rajnai rizling, olaszrizling, furmint, valószínűleg jól működnek együtt. További bizakodásra ad okot, a címkén olvasható alacsony alkohol 12,5% és a kis zöld levél.


A St. George-ot kóstolva:

A bor illata nem tolakodó, inkább visszafogott, tiszta, kifejezetten citrusos, de megjelenik a mineralitás. Ízében is meghatározó az ásványosság. Lendületes, precízen elkészített bor, jó savakkal frissességgel. Tökéletes egyensúlyban vannak a szőlőfajták, nem hivalkodik egyik fajta sem.

Egyre inkább nagyra értékelem, ha egy bor úgy tud harmonikus, cizellált lenni, hogy közben jó ivású. Számomra ez a NAGY bor ismérve.

Fogyasztását nem túl hidegen ajánlanom (12 -14 C). Ha bármilyen oknál fogva nem fogy el, a bontás napján másnapra még szebb arcát tudja mutatni.


Mácsai Ilona, a Tokio Budapest sommelierje, az egyik legsikeresebb magyar női borszakértő, mindemellett Horváth Máté sommelier felesége


Budapesttől a Szent György-hegyig:

Emlékszem, hogy Róberttel a Bortársaság egyik évjáratbemutatóján találkoztam először. Akkor már pár éve ismertem borait. Érdekelte, hogy zajlik az élet - az akkor még pezsgő - budapesti gasztronómiában. Tényleg tudni akarta, hogy mire vágynak a vendégeink, mik a visszajelzések a borairól. Jó volt látni, hogy nyitott a sommelierek véleményére.

Aztán, hirtelen eltelt pár év és ősszel végre eljutottunk férjemmel a Szent György-hegyre. Róberttel bejártuk a szőlőt, megkóstoltuk a borokat, jót beszélgettünk. Ekkor mutatta meg a szortiment legfrissebb tagját, a St.George-ot.

Több szempontból is izgalmasak a házasítások. A Gilvesy pincészetnél is a fajta-borok a jellemzőek, kivéve a Bohém cuvéet, ami egy zamatos balatoni bor. Szerintem, figyelemre méltó egy olyan házasítás, ami a varázslatos Szent György-hegy stílusát akarja megragadni.


Kóstolási jegyzetem a St. George-ról:

A St. George alapját a rajnai rizling adja, mely a pincészet fő fajtája - szerintem, ettől tud ilyen gyümölcsös maradni ennyi ideig. A rajnai rizlinget, olaszrizling és furmint egészítik ki, melyek igazán alkalmasak a terroir megmutatására, jól hozzák a bazaltos jegyeket. A bor elegáns, 12,5% alkoholja és frissítő, nem túl tolakodó savai, ízletes gyümölcsös jegyei mellett úgy meg tud inni az ember belőle 1-2 pohárral, hogy észre sem veszi. Bár a birtokon már hosszú évek óta a fenntarthatóság jegyében dolgoznak, a 2019-es évjárat már a bio minősítést is megkaphatta, mely egyre nagyobb körben hívószó. Nálunk otthon biztosan helye lesz ennek a bornak a borhűtőben.”


Becker Gábor a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest, head sommelierjének, véleménye a terroirról és St. George-ról


A hegy szerintem:

A Badacsonyi borvidéken belül a Szent György-hegy az egyik kedvencem. Nem árulok el újdonságot, hogy a vulkanikus talajnak köszönhetően az itt termett szőlőből készült borok gazdag ízvilágúak és hosszan érlelhetőek. A fehér szőlőfajták közül a rajnai rizling és a furmint előtt nagy lehetőségek állnak ezen a vidéken. Pár kékszőlő fajtáknak is remek a badacsonyi terroir. A pinot noir messze a legjobb, de a merlot, a cabernet és a kékfrankos borokra is találni itt üdítő példákat.


A bor, ahogy én látom:

A St. George egy nagyon tiszta, gazdag, könnyen iható bor, közepes testtel és savakkal. Illatában és ízében alma, trópusi gyümölcsök, dinnye, gyógynövények, mészkő és vulkanikus jegyek érhetőek tetten. Közepesen hosszú lecsengés és közepes komplexitás jellemzi.


Végül álljon itt egy idézet a kedvenc könyvemből, a Badacsony és a Szent György-hegy viszonyáról:


'..Végül a BADACSONYI és a SZENTGYÖRGYHEGYI. A férfilény minden árnyalata megvan benne, az önmagában gyönyörködő Nárcisszusztól az aszkétáig, és a királyi előkelőségtől a bohémségig. Nagy szó. Mert mind-egyik hegy egész kozmosz.

A BADACSONYI olyan, mint a világhírű művész, a SZENTGYÖRGYHEGYI olyan, mint az a művész, aki világéletében szobájából is alig mozdult ki, és mégis nagyobb művet teremtett, mint akit ünnepeltek.

Mind a kettőben megvan a nagyság, de az egyiket olimpiai, a másikat kínai, tao nagyságnak nevezném..’ / Hamvas Béla: A bor filozófiája (1945) /


Blazsovszky Péter sommelier és gasztronómiai tanácsadó kóstolási jegyzete a St. George-ról


St. George 2021. január 18-án kóstolva: Az elsőre kissé zárkózott illat erősen sós-ásványos karaktere hamar trópusi gyümölcsökkel (licsi, zöldbanán), sárgadinnyével, mogyoróval és kevés orvosi pemetefűvel egészül ki. A hosszú kortyban a magabiztos savgerincre épülő szent györgy-hegyi mineralitást az olaszrizling keserűmandulás karaktere kíséri, ami többrétegű, összetett, igazi terroir-bort eredményez.


A rajnai, az olaszrizling és a furmint is meg tudja mutatni a termőterületet, ezért további palackos érleléssel ez a már most meglévő komplexitás még szembetűnőbb lesz.

,,Könnyen fogyasztható, ezzel együtt elmélkedésre is késztető tétel a Badacsonyi borvidék egyik ikonikus területéről.’’

/fotó: Boldog Attila/
Comentarios


logo_with_title_HUN_white_long_2x.png
bottom of page