top of page

ÚJ BOR A HEGYEN - ST. GEORGE

Nem titok, hogy amikor először jártam a Szent György-hegyen, akkor azonnal elvarázsolt. Most, 27 évvel később megértettem a sors különös szeszélyét: ebből a felismerésből született meg új borunk, a St. George.Kanada

Nagypapámat Györgynek hívták. 1929-ben vándorolt ki Kanadába, a Nagy-tavak vidékére, ahol én is születtem. Nagyapám szerette és ápolta a magyar hagyományokat, többek között az ő közreműködésével épült fel kint a magyar templom is, mely épületet Szent Györgynek ajánlották. Az oltár mögött található óriási falfestmény is Szent Györgyöt ábrázolta a sárkány legyőzése közben. Emlékszem gyerekkoromból a vasárnapi istentiszteletekre és a szentély melletti képre. Itt találkoztam először a vértanú legendájával.Szent György-hegy

Úgy tudom, Szent György-hegy a nevét az egykoron a lábánál álló kápolnáról kapta. A honfoglaló magyarok Magashegynek hívták, innen a Hegymagas település név. A hegy történetét pedig átszövi Szent György és a sárkány mondája. A hegytetőre vezető úton található egy barlang, a legenda szerint itt rejtőzött a sárkány.


A bor

A misztikus Szent György-hegy története most az új borunkkal egészül ki. Hadd mutassam be St. George-ot. Organikusan művelt rajnai, olaszrizling és furmint. 3 olyan fajta alkotja, amelyek régóta megtalálhatóak a borvidéken. Stílusában egy gazdag, zamatos bor, a 2019-es évjárat kirobbanó produktuma. Számomra ilyen egy klasszikus szent györgy-hegyi bor, modern és vulkanikus jegyekkel fűszerezve.


Szeretem a terroir borokat, amikor nem egy szőlőfajtáról szól a bor. Nem véletlen, hogy a borkészítés története a szőlőfajták házasításán alapul. Ha kitekintünk a világ borvidékeire, akkor látni, hogy sokan folytatják ezt a hagyományt. Elég csak arra gondolni, amikor a szőlőfajták különböző karakterei összeadódnak egy kiváló bordeaux-i borban.


Első házasításunk, a Bohém évről évre egy igazi könnyed, balatoni bor acéltartályban készítve. Legújabb borunk, a St. George sok dologban különbözik, például abban, hogy csak tradicionális szőlőfajták eredménye és részben 500 literes fahordóban pihent.


A Gilvesy St. George pár kattintással elérhető weboldalunkon vagy ha a környéken jártok, látogassatok el a vinotékánkba.


Hamarosan a Bortársaság üzleteiben is megtalálható.


Cheers!
コメント


logo_with_title_HUN_white_long_2x.png
bottom of page