top of page

Ünnep az első pezsgőnkkel - itt a Gilvesy Brut nature

Pukkan a dugó és készülnek a finom falatok. Mindenki itthon, kezdődik az ünnep. Nem is lehetne szebb alkalmunk arra, hogy megkóstoljuk az első pezsgőnket, mint az idei Karácsony.A bemutatás napjának december 21-ét választottuk, azt a napot, amikor sok év után először újra látható a karácsonyi csillagként is emlegetett betlehemi csillagkép. A 18. század óta nem volt ilyen Jupiter - Szaturnusz együttállás és 2080-ig nem is lesz hasonló közelség. Mellesleg ezen a napon a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal.


Amikor pezsgő születik

Hálásak vagyunk Dom Pierre Pérignonnak, a hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetőjének, ugyanis ő volt az aki, először készített pezsgőt az emberiség történetében. A Champagne régió korábban is népszerű volt finom borainak köszönhetően, Dom Pérignon pedig megalkotta a régió habzó borát, vagyis a Champagne-t, ami a világ egyik legmeghatározóbb borvidékévé tette azt. A pincevezető 1668-1715 között dolgozott. Ez az időszak azért is különleges, mert ekkor építette meg a pincénk alapjait a Lengyel család a Szent György-hegyen. Akkortájt ez a vidék is egy remek bortermelő helynek számított. Talán ők is hallottak a franciák különleges habzó italáról, de még az is lehet, hogy kóstolták is.


Amikor újraépítettük a pincét, akkor még csak játszottunk a gondolattal, hogy egyszer pezsgőnk legyen. A 2018-as évjáratban a Váradi dűlő Furmintját már ennek a célnak megfelelően gondoztuk. A szüret is nagyon bíztatóan sikerült a pezsgő alapborhoz. Aztán vártuk a csodát. Talán az sem véletlen, hogy ebben a nehéz évben ajándékoz meg minket a munkánk egy ilyen szép pezsgővel. Még egy ok, hogy a remek szüret után pozitívabban lássuk ezt az évet.Ez a pezsgő több szempontból is nagyon kedves nekünk. Amellett, hogy egy számunkra nagyon izgalmas területen próbálhattuk ki magunkat, a termék dizájnjának tervezésében Ilka lányom is részt vett - neki köszönhetem a palackot díszítő címkét. Régóta szerettem volna bevonni abba a kreatív folyamatba, ami a dizájn tervezését jelenti. Jó látni az ő alkotását ezen a különleges termékünkön. Ilka kiskorától kezdve imád rajzolni, festeni. Nem volt kérdés, hogy valamilyen kreatív szakma felé veszi az irányt. Így került Kanadába a Ryerson Egyetemre, divat kommunikáció hallgatónak.Szerettem volna, ha a címke dizájnjában is megjelenik a pezsgő karaktere - ez egy nagyon finom és ízében selymes tétel, fontos volt, hogy mindezt már első látásra közvetítse a palack és a címke. Örülök, hogy a megjelenés ugyanolyan bohém lett, mint a többi borunké.


A Gilvesy Brut nature furmint szőlőből készült, az organikusan művelt Váradi-dűlőnk termése. A 2018-as évjárat elegáns lenyomata, méthode traditionnelle módon elkészítve.

Egy jó példa arra, hogy a furmintnak jól áll, ha pezsgőt készítenek belőle, különösen vulkanikus talajról szüretelve.

A pezsgőnk illatában fehér húsú gyümölcsökre, citrusokra emlékeztet. Kóstolva finom buborékok, selymes korty és élesztős jegyek egészítik ki az aromákat.


Mi az első családi kóstoláshoz jól behűtöttük, és lazacos falatokat szervíroztunk mellé. Próbáljátok ki! Gyorsan elkészíthető és remekül passzol a pezsgőhöz.


Fiam, Ábris szerint is jó lett.


Füstölt lazacos falatok


Hozzávalók

  • kétszersült kenyér

  • füstölt vadlazac

  • tejföl

  • dijoni mustár

  • kapribogyó

  • citrom

  • só és bors

Elkészítés

  1. Egy tálban keverjük össze a tejfölt egy kis mustárral.

  2. A kenyerekre helyezzük rá a lazac szeleteket, ezek tetejére kerülhet egy-egy kis kanállal a tejfölös-mustáros keverékből, majd kapribogyót helyezünk rá.

  3. Végül citromhéjjal és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.


Pezsgőnk február 1-től lesz újra elérhető a webshopunkban és a vinotékában.

Comments


logo_with_title_HUN_white_long_2x.png
bottom of page