top of page
IMG_7366.jpg
IMG_7318.jpg

VULKANIKUS BORVIDÉK

balaton.jpg

8 millió éve kezdődött és 4-5 millió éve fejeződött be az a vulkanikus működés, amely a Szent György-hegy jelenlegi képét meghatározza. A minket körülvevő régi, omladozó épületek, melyek egy mozgalmas történelemről mesélnek, ma idilli és természetes részei a tájnak.

Bazalt talaj, organikus szőlőültetvények, mezőgazdasági területek - mindezek váltakozása adja ennek a színes vidéknek az esszenciáját.

GP_Taranyi_2018evj.png

ALAPELVEINK

,,Egy igazán jó évjárat onnan ismerszik meg, hogy a borásznak kevés munkája akad a pincében, mert a természet átveszi helyette az irányítást.''

Gilvesy Róbert, alapító

IMG_9443.jpg

A BIRTOK

ollo.png

A pincét 1680 körül a Lengyel család építtette, majd később a nemesi Esterházy birtok része volt. 2012-ben fejeződött be a felújítás és átalakítás - épp időben az akkori szüretre. 2014 óta minden Gilvesy ültetvényen organikus gazdálkodást folytatunk.
 

Talaj összetétel: vulkáni bazalt törmelék, pannon homok, lösz, agyag

Szőlőfajták: rajnai rizling, furmint, olaszrizling, sauvignon blanc

 

TÖRTÉNETÜNK

IMG_9387.jpg

Gilvesy Róbert Kanadában a Nagy-tavak vidékén, az Erie-tótól nem messze egy dohányfarmon nőtt fel. Magyar nagyszüleinek köszönhetően a család erősen tartotta a magyar hagyományokat.

 

Róbert először 15 évesen a szüleivel látogatott el Magyarországra, akkor még nem gondolta, hogy egyszer majd itt fog élni. Mindig is vonzotta Európa, építész karrierje miatt már élt korábban Párizsban, végül a kilencvenes években a rendszerváltás utáni időszakban költözött Magyarországra.

Amikor először járt a Szent György-hegyen, tudta, hogy ez egy különleges hely, ahova még vissza fog térni. Ez az álma 2012-re meg is valósult. Sőt, addigra szőlőszeti és borászati ismeretekre is szert tett, hogy megalapíthassa a Gilvesy pincészetet.

 

A birtok azóta fokozatosan fejlődik, az újratelepített és mára termő szőlőültetvények mellett helyreállításra kerültek az 1970-es években telepített ültetvények is. A pince melletti területen egy kóstoló térrel és terasszal egészül ki a borászat a jövőben, míg a Szent György-hegy lábánál egy nagyobb borászati üzemet tervez megvalósítani.

A TERROIR KIALAKULÁSA

A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, melynek oldalán hatalmas bazaltoszlopok találhatóak. A romos vagy még álló kápolnákkal és kolostorokkal tűzdelt hegy a nevét az egykoron a lábánál állt Szent György-kápolnáról kapta, a heggyel kapcsolatos mondák egy része is összefonódik Szent György és a sárkány legendájával.

A hegy alapkőzete a Pannon-tenger üledékéből származik, melyre 3–4 millió évvel ezelőtt, vulkánkitörések sorozatával bazalt- és bazalttufa rétegek rakódtak. Az úgynevezett bazaltösszlet rátelepült a Pannon-tengerben képződött, több száz méter vastag agyagos-homokos rétegekre. Miután a vulkáni tevékenység véget ért, a mainál akár 200 méterrel is magasabb felszínt a víz, a nap és a szél „faragták” mai formájára. A bazaltorgonák a forró lávából jöttek létre úgy, hogy a láva gyors kihűlése során sokszögletű oszlopokra vált, amiket aztán az időjárás tovább formált.
 

A vulkáni kőzet és tengeri üledék keverékéből létrejött talaj, a hegy sajátos szubmediterrán mikroklímája és a napos órák jellemzően magas száma miatt a terület borszőlő termelésére kimondottan alkalmas. A Szent György-hegyi szőlőskertek a Balatoni borrégió Badacsonyi borvidékének részét képezik.

unnamed (2).jpg

Szent György-hegy az 1930-as években. Fotó: Fortepan

VOLCANIC WINES OF PANNONIA

IMG_7833.jpg

Birtokunk alapító tagja a Volcanic Wines of Pannonia borászati egyesületnek. A szakmai összefogás célja, hogy egységbe foglalja és népszerűsítse a Pannon-medence vulkanikus régióit.

Volcanic_wines 1.png
logo_with_title_HUN_white_long_2x.png
bottom of page