top of page

Nyár a Szent György-hegyen

Zöld és kék. Így fest a táj most a Szent György-hegyről nézve és valószínűleg így nézett ki 1680 nyarán is, abban az évben, amikor a Lengyel család megépítette a pincénk mai alapjait.


8 millió éve kezdődött és 4-5 millió éve fejeződött be az a vulkanikus működés, amely a Szent György-hegy jelenlegi képét meghatározza. Pincénk történetében ez a 340-ik nyár, amikor várja, hogy megteljen az idei év termésével. És ugyan voltak olyan évtizedek, amikor romosan állt és nem került bele finom must vagy bor, 2012 óta minden évben itt készülnek boraink.


Vakáció

Ahogy mi is, a szőlő is élvezi a nyarat a Szent György-hegyen. A 2020-as év eddig szépen alakul, és ugyan a virágzás nem volt egyenletes minden területünkön, de elegendő volt és a szőlő mára már gyümölcsöket formált.


2020. július 1-jén már égig ért a legújabb Furmint ültetvényünk. A tiszta időben még a déli part is jól látható volt.


Okos természet

Ahogy a szőlő keresi az utat a napfény felé, úgy talál kapaszkodót a támrendszerünkön. Mindemellett azonban rengeteg kézimunkát és erőt igényel a szőlők befűzése a felső huzalok közé és a lombok karbantartása, csonkázása. Már rengeteg korszerű eszköz áll rendelkezésünkre a szőlőműveléshez, de sok folyamat még mindig nem helyettesíthető gépekkel, vagy nem olyan minőségben ami megfelelő lenne.


A kiemelkedően aszályos tavaszi időszakban jól tudtunk haladni a kinti munkákkal, a hajtásválogatással és a földtakaró gondozásával. A június azonban a rengeteg csapadékról szólt, a korábbi évek átlagához képest 40%-kal több csapadék hullott ebben az időszakban. Ez nehézséget jelentett a szőlő megművelésében. Ezek ellenére július vége felé a szőlők (víz)stressz mentesek, egészségesek.


A több mint 50 éves Rajnai rizling tőkék is gyönyörűen fejlődnek. Meghálálják az organikus művelést és a kézi zöld munkát.



A levendula mellett lassan a fügebokor termése is beérik. Nincs is finomabb egy friss fügénél a reggeli granola és joghurt mellé. De a feleségem fügés tarte-ja is isteni lesz belőle.



Köszönet Both Gábor szobrász-borász barátomnak (aki a Bortársaság balatonfüredi és veszprémi képviselője), hogy megfaragta, megörökítette, ahogy a nagy sárkány és Szent György küzdenek. Talán ez egy kis allegória az ember és a természet vívásáról. De ez nem harc, nem legyőznie kell a természetet, hanem megérteni nyelvezetét.


Nyilván tisztán a legjobb fogyasztani a minősegi bort, de nem vagyunk vaskalaposak. Lazulni is lehet a Bohém-mal! Nyári estéken kedvencük az ebből készült Bohém Hugó koktél.


A Bohém Hugó hozzávalói - 4 dl-es boros pohárhoz:

  • kb. 3cl bodza szirup (a házi a legjobb)

  • 2 jégkocka

  • kb. 1dl Bohém Cuvée

  • 2-3cl frissen facsart citromlé

  • Mentalevél

  • Friss bogyósgyümölcsök (ribizli, áfonya, fekete szeder)

  • jéghideg szódavíz

A pohárba öntjük a bodzaszirupot, hozzáadunk 2 jégkockát, majd a pohár feléig felöntjük az előre behűtött Bohém Cuvée-vel. Ezután jöhet a frissen facsart citromlé, végül pedig szódavízzel töltjük tele a poharat. Az esztétika és a frissesség kedvéért pár szem ribizli, áfonya, fekete szeder és mentalevél kerül még a pohárba.


A Bohém estékre ajánljuk: Bohém 2017 6-os csomagban, most kedvezményes áron, ingyenes házhozszállítással.





Comments


logo_with_title_HUN_white_long_2x.png
bottom of page